Kennisbank: Onderdimensioneren of overdimensioneren van de omvormer / inverter?

Wat is onderdimensioneren

Het onderdimensioneren van de omvormer of inverter is dat het totale vermogen van de zonnepanelen hoger is dan het vermogen dat de inverter aankan. Dit wordt gedaan omdat er in Nederland maar weinig momenten zijn dat de zonnepanelen hun piekvermogen halen en de omvormer zal dan bij het maximale vermogen dat hij aankan het systeem begrenzen. Overdimensioneren is het omgekeerde, hierbij zal de omvormer een hoger vermogen aankunnen dan het totale vermogen van de zonnepanelen.

Kan het kwaad dat ik een te lichte omvormer aansluit op mijn zonnepanelen?

Het
Dit is een technische vraag die Green Recovery soms moet beantwoorden, wij geven als antwoord dat een pv-installatie maatwerk is en dat er moet gekeken worden naar de situatie. Zoals u weet heeft het rendement van de zonnepanelen te maken met verschillende factoren, niet ieder dak met het zelfde aantal panelen en het zelfde type omvormer zal dezelfde jaaropbrengst hebben. Met deze factoren in het achterhoofd kan je bepalen of je een omvormer wel of niet mag onderdimensioneren of ooverdimensioneren.

Waar kijken wij na bij het bepalen of het kan

  1. Ligging zonnepanelen t.o.v. de zon
  2. Type panelen, mono/poly hoeveel spanning geven de zonnepanelen enz…
  3. Hebben de zonnepanelen last van schaduwvorming
  4. Welk merk omvormer gebruikt men

Dit zijn slecht enkele factoren waar wij rekening mee houden, indien iemand een dak heeft perfect op het zuiden zonder schaduw dan zullen wij aanraden om niet te veel te veel onderdimensioneren, dit geldt zeker voor de ‘goedkopere’ omvormers. De bekende merken zoals SMA en Power-one zijn hier veel meer op ingesteld dan de goedkopere varianten.

Voorbeeld: Op uw dak liggen zonnepanelen met een piekvermogen van 3300 en het dak ligt perfect op het zuiden. Dan raden wij indien u met SMA werkt een omvormer aan die op 10% onder de piek van de zonnepanelen ligt, een 3000KWh. Indien het dak pal op het westen zou liggen dan kan er zelfs een omvormer geïnstalleerd worden die lager dan 3000Kwh opbrengst aankan. Bij het gebruik van bijvoorbeeld een Chinese omvormer adviseren wij om niet teveel de onderdimensioneren, dit adviseren de verschillende leveranciers van ons.

foto omvormer die is ondergedimensioneerd


Omvormer, inverter, overdimensioneren, onderdimensioneren, Green Recovery Experience centrum, showroom, Den Dolder, Leusden, Utrecht, Amersfoort, Zeist

s

Experience Center

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Maak dan een afspraak in ons Experience Center

Afspraak maken

Webshop

Wilt u direct groene producten, zoals LED Lampen of Zonnepanelen, bestellen? Dan kunt altijd terecht in onze webshop.

Bezoek de webshop

Meer over de producten van Green Recovery