Kennisbank: Hoe werkt een omvormer of inverter?

Omvormer

Een inverter, of omvormer, is een onmisbare schakel in het systeem van zonnepanelen, bekabeling en de meterkast. Zodra de panelen zonlicht opvangen en er genoeg opstartspanning naar de omvormer loopt, zal deze in werking treden. De functie die de omvormer vervult is het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Hierbij is het belangrijk dat de omvormer rekening houdt met verschillende zaken zoals bijvoorbeeld het synchroon houden van de wisselstroom met de stroom van het net. Ook is het belangrijk dat de omvormer regelt dat zonnepanelen op de meest efficiënte spanning werken. Dit wordt ook wel de Maximal Power Point Tracking (MPPT) genoemd.

Het uiteindelijke doel van een omvormer is het genereren van zoveel mogelijk energie uit de zonnepanelen en deze om te zetten in wisselstroom voor het elektriciteitsnetwerk, met andere woorden het doel van de inverter is het halen van maximale efficiëntie.

De omvormer heeft ook een veiligheidsfunctie. De omvormer houdt het net constant in de gaten. Wanneer het net buiten de toleranties komt op het gebied van spanning of frequentie, dan wordt de omvormer direct uitgeschakeld.

De verschillende typen omvormer voor particulier gebruik verschillen vooral op het gebied van capaciteit en de mogelijkheid tot live monitoring via de smartphone, tablet of pc. Op deze manier kan er meer informatie vergaard worden over bijvoorbeeld de efficiëntie van de zonnecellen en de opgewekte energie.

Er zijn op de markt veel verschillende merken omvormers te vinden, en dat maakt het voor de consument erg lastig om te bepalen welke inverter er nu het best is. Het is altijd een afweging van wat de kosten zijn t.o.v. de extra opbrengsten, wij van Green Recovery zullen de consument altijd verschillende keuzes geven en uitleggen wat de verschillen zijn. Het is ook belangrijk te weten dat een omvormer meestal tussen de 8 en 12 jaar meegaat, je moet hoe dan ook altijd een keer de omvormer vervangen wanneer je een pv-systeem aanschaft.

Foto omvormer / inverter

Hoe werkt een omvormer, inverter, Green Recovery zonne-energie, Leusden, Amersfoort, Zeist, Den Dolder, Bilthoven, Baarn

s

Experience Center

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Maak dan een afspraak in ons Experience Center

Afspraak maken

Webshop

Wilt u direct groene producten, zoals LED Lampen of Zonnepanelen, bestellen? Dan kunt altijd terecht in onze webshop.

Bezoek de webshop

Meer over de producten van Green Recovery