Kennisbank: Besparen met zonne-energie en zonnepanelen

Besparen met Zonne-energie

Het is inmiddels publiek bekend dat zonnepaneleninstallaties enorme besparingen teweeg kunnen brengen. Een drempel voor veel huishoudens is grote initiële investering die het met zich meebrengt. Echter is deze investering sneller terugverdient dan men in eerste instantie denkt.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Als we spreken over de terugverdientijd van zonnepanelen, dan bedoelen we hiermee de economische terugverdientijd. Dit wil zeggen, de tijd die het kost voordat de intiële investering in zonnepanelen terug verdient is met opgewekte energie, die enerzijds bespaard wordt door deze niet te hoeven kopen van een energieleverancier, en anderzijds terug verkocht is aan een energie leverancier.

Het is belangrijk om op te merken dat er niet een standaard terugverdientijd is. Bij Green Recovery hanteren wij een ruime schatting tussen de 7 en 10 jaar. Echter is de daadwerkelijke terugverdientijd afhankelijk van een divers scala aan factoren:

  • Subsidies
  • Prijsstijgingen van electriciteit
  • Waardevermeerdering van de woning waarop zonnepanelen geplaatst worden
  • Derving van rente op vermogen
  • Eventuele financieringskosten (zoals Green Loans)
  • Onderhoud aan de zonnepanelen
  • Een eventueel afgesloten verzekering

Veel leveranciers en installateurs van zonnepanelen zijn zeer optimistisch in schattingen over terugverdientijd. Ze houden bijvoorbeeld rekening met een fikse prijstijging van de energieprijs en schatten soms een waardevermeerdering van een woning hoog in. Ben dus altijd uiterst kritisch over een terugverdientijd berekening en zorg dat u ook met u aannames de terugverdientijd narekent.

Wat kunt u extra doen om te besparen?

Een combinatie van diverse groene producten kan extra besparing teweeg brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zonneboiler of de aanschaf van LED lampen.

 

s

Experience Center

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Maak dan een afspraak in ons Experience Center

Afspraak maken

Webshop

Wilt u direct groene producten, zoals LED Lampen of Zonnepanelen, bestellen? Dan kunt altijd terecht in onze webshop.

Bezoek de webshop

Meer over de producten van Green Recovery