Kennisbank: Salderen

Salderen

Wat is salderen?

Met salderen (net-metering) wordt bedoeld dat geproduceerde en verbruikte elektriciteit wordt verrekend. Praktisch betekent dit dat bezitters van zonnepaneleninstallaties opgewekte elektriciteit die niet direct verbruikt wordt kan worden verrekend met het verbruik van elektriciteit wanneer zonne energie niet toereikend is. Dit komt bijvoorbeeld ‘s nachts voor, wanneer er helemaal geen zonne energie opgewekt kan worden.

Het voordeel van salderen, in tegenstelling tot terugverkoop aan de energieleverancier, is dat er geen energiebelasting en BTW hoeft worden te betaald. Op basis van een energieprijs van € 0.23 per kWh kan dit een degelijk verschil maken aangezien er dan ruim € 0.11 energiebelasting en € 0.04 BTW geheven wordt op een kw/u stroom. Dit betekent een besparing van  64% wanneer gesaldeerd wordt in plaats van verkoop en terugkoop.

Wat zijn de grenzen aan salderen?

Er zijn wettelijke grenzen aan salderen. De wettelijk vastgestelde grens aan energieleveranciers is minimaal 5000 kWh. Dit betekent dat elke energieleverancier minimaal 5000 kWh moet kunnen salderen. Het gaat hier om het bruto aantal kWh; dit is het verbruik zonder energie de zelf opgewekt is. Voor de meeste huishoudens is deze ondergrens afdoende, aangezien een gemiddeld huishouden rond de 3500 kWh per jaar aan energie verbruikt. Let bij u keuze van energieleverancier wel goed op! Er zijn namelijk energieleveranciers die verder gaan dan 5000 kWh.

Negatief verbruik

Hoewel in de wet staat vastgelegd dat een redelijke teruglever vergoeding moet worden betaald wanneer een huishouden boven een saldeergrens uitkomt blijkt deze ‘redelijke vergoeding’ praktisch erg laag te zijn. Boven de saldeergrens hou je maximaal rond de € 0.08 per kWh over. Mocht een huishouden meer opwekken dan verbruiken dan spreken we van negatief verbruik. Er blijft dan een vergoeding over op basis van de kale prijs, zonder energiebelasting en BTW van rond de € 0.08 per kWh.

Bekijk ook onze voorbeelden van salderen.

s

Experience Center

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Maak dan een afspraak in ons Experience Center

Afspraak maken

Webshop

Wilt u direct groene producten, zoals LED Lampen of Zonnepanelen, bestellen? Dan kunt altijd terecht in onze webshop.

Bezoek de webshop

Meer over de producten van Green Recovery