Kennisbank: Levensduur & Onderhoud

Levensduur & Onderhoud

De Levensduur van zonnepanelen

Bij de aankoop van zonnepanelen wordt een investering gedaan voor meerdere jaren. De levensduur en het verwachte rendement is daarbij van groot belang. Hieronder leest u meer over de levensduur van zonnepanelen voor zowel monocrystalline als polycrystalline. Bij GreenRecovery geven wij advies voor de juiste aankoop, service en onderhoud.

Zonnepanelen hebben een verwachte levensduur van 40 jaar. Echter ligt de garantie van de zonnepanelen tussen de 20 en 25 jaar. Met onderhoud en aandacht kan een panel 40 jaar lang meegaan (zie onderhoud). Buiten de garantie neemt het rendement van de zonnepanelen ietsjes af, dit is niet merkbaar.

De 40 jaar levensduur van zonnepanelen geld voor zonnepanelen op basis van monocrystalline en polycrystalline.

Onderzoek uitgevoerd in Zwitserland

In Zwitserland is het testinstituut LEE-TISO opgestart. Dit instituut, wat valt onder de universiteit van zuid Zwitserland heeft hier de eerste zonnepanelen installatie van Europa ingericht (1982). De installatie bestond uit een 10kW dak. De 20 jaar na de plaatsing zijn de resultaten gepubliceerd (Chianese et al, 2003) van de levensduur van de panelen.

Hieruit zijn de volgende resultaten gekomen: De testinstallatie bestond uit 288 monocrystalline modules met een nominale vermogen van 10.7kW of een gemiddelde van 37W piek per paneel. Toen de panelen getest zijn in 200 was de gemiddelde output van de panelen 32.9W wat 11% minder is van de waarde in 1982.

Het onderzoek toont aan dat de panelen die zijn geplaatst in 1982 20 jaar lang goed hebben gepresteerd. Per jaar ging de opwekking van stroom met minder dan 1% achteruit. Inmiddels is de techniek verbeterd van productie, technologie en levensduur. Echter is het onderzoek van LEE-TISO het eerste onderzoek over een periode van 20 jaar.

Onderhoud

De levensduur van zonnepanelen ligt op 40 jaar en soms meer wanneer deze goed worden onderhouden. Hiervoor zijn een aantal manieren om de levensduur van zonnepanelen te verbeteren.

Bij de installatie is het belangrijk om dit zorgvuldig te plaatsen. Wanneer er een scheur of gaatje ontstaat lijdt dit uiteindelijk tot slechte geleiding van het paneel. GreenRecovery garandeerd een zorgvuldige plaatsing van zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn gemaakt om voor een lange tijd mee te gaan. De zonnepanelen van GreenRecovery zijn bestand tegen zwaar weer zoals regen, hagel, warmte, sneeuw en harde wind.

Tot slot zijn de panelen uitgerust met een blokkeerdiode. Dit houdt in dat wanneer een element uit zonnepanelen niet meer werkt het paneel blijft functioneren. Dit draagt bij aan de levensduur van onze panelen.

s

Experience Center

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Maak dan een afspraak in ons Experience Center

Afspraak maken

Webshop

Wilt u direct groene producten, zoals LED Lampen of Zonnepanelen, bestellen? Dan kunt altijd terecht in onze webshop.

Bezoek de webshop

Meer over de producten van Green Recovery