Kennisbank: Hoe werkt een zonnepaneel?

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneleninstallatiesysteem kan worden uitgelegd aan de hand van de volgende afbeelding:

Zonnepanelen

bron: Safe Environment

Zoals in de afbeelding te zien is schijnt de zon op een zonnepaneel. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die het licht van de zon omzetten in energie. Deze energie wordt door een regelaar verplaatst naar een batterij systeem (voor de opslag van energie) of naar een inverter. Deze inverter heeft de functie om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom en is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. In de praktijk worden batterijsystemen particulier niet veel gebruikt omdat deze zeer kostbaar zijn.

Zonnecellen

Een zonnecel is een halfgeleidend materiaal dat energie van de zon omzet in elektrische energie. Een zonnecel wordt ook vaak een fotovoltaïsche cel genoemd. Een zonnecel gebruikt geen chemische reacties voor de productie van elektrische energie en heeft geen bewegende onderdelen.

Karakteristieken van zonnecellen

Het bruikbare voltage van zonnecellen hangt af van het halfgeleidend materiaal. In siliconen ligt dit rond de 0.5 volt. Aansluitspanningen zijn maar heel beperkt onderhevig aan radiatie, terwijl de spanningsintensiteit toeneemt bij hogere helderheid. Een 100 cm2 siliconen cel, bijvoorbeeld, bereikt een maximum spanningsintensiteit van 2 A geradieerd op 1000 W/m2. De output (het elektriciteit x voltage) van een zonnecel is afhankelijk van de temperatuur. Een hogere temperatuur leidt tot een lagere output, dus een lagere efficiëntie. Deze efficiëntie is een indicatie hoeveel geradieerd licht word omgezet in bruikbare elektrische energie.

Zonnecel types

Er zijn twee belangrijke cel types te onderscheiden, namelijk: monokristallijn en polykristallijn. Monokristallijn siliconen cellen wordt gebruikt uit puur halfgeleidend materiaal. Uit gesmolten siliconen worden monokristallijn staven gemaakt. Deze worden vervolgens in dunne platen gezaagd. Dit proces garandeert een relatief hoge mate van efficiëntie.

polykristallijn cellen zijn meer kostenefficiënt. In dit proces worden vloeibare siliconen in blokken gegoten en vervolgens in platen gezaagd. Bij het solderen van het materiaal worden kristallen structuren gevormd, waarbij de randen gebreken vertonen. Vanwege deze gebreken, zijn de cellen minder efficiënt.

Efficiëntie van zonnecellen

Momenteel kan gesteld worden dat de nominale efficiëntie van een polykristallijn paneel rond de 14% zit. Een monokristallijn paneel heeft een efficiëntie van 16 tot 17%. Door de technologische ontwikkelingen binnen de sector zijn de prijsverschillen tussen beide types panelen niet zo groot meer en raden wij doorgaans ook altijd aan  monokristallijn panelen aan te schaffen. Deze panelen presteren ook beter bij diffuus licht, een fenomeen dat optreedt bij bewolking, waardoor u een hoger rendement behaalt.

s

Experience Center

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Maak dan een afspraak in ons Experience Center

Afspraak maken

Webshop

Wilt u direct groene producten, zoals LED Lampen of Zonnepanelen, bestellen? Dan kunt altijd terecht in onze webshop.

Bezoek de webshop

Meer over de producten van Green Recovery