Kennisbank: Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in eerste instantie ontwikkeld voor satallieten, maar zijn, door de enorme stijging in energie efficiëntie, steeds interessanter geworden op daken of velden bij particulieren en bedrijven.

Electriciteit opwekken uit zonlicht is duurzaam, omdat er in de productie van de elektriciteit geen schadelijke stoffen vrijkomen. Zonnepanelen kunnen een deel van de energiebehoefte in een huishouden voorzien. In tegenstelling tot stroom van een energieleverancier is het stroom wat opgewekt wordt uit zonnepanelen volledig gratis. U betaald enkel voor de aanschaf van zonnepanelen.

Duurzaamheid

Zonne energie is duurzaam, omdat zonlicht onuitputtelijk is. Het kan dus niet ‘op’ raken, zoals fossiele brandstoffen. Niet alleen om deze reden is zonne energie duurzaam. Er komen namelijk geen broeikasgassen of schadelijke stoffen vrij in de productie van zonne energie. Uiteraard zijn er voor de productie van zonnepanelen fossiele brandstoffen nodig, en daarin komt CO2 vrij. Dit verdiend zich echter in 3 jaar terug. Dit betekent dus dat, met de aanschaf van zonnepanelen, na 3 jaar bijgedragen wordt aan een schoner milieu.

Ook de belangrijkste grondstof van een zonnepaneel, silicium, is praktisch onuitputbaar. Dit wordt gemaakt uit zand, wat overal op aarde voorkomt. Dus in dit opzicht zijn zonnepanelen ook zeer duurzaam.

 

 

Besparen

Naast duurzaamheid heeft zonne energie, en specifiek zonnepanelen, een besparende functie. Nadat een initiële investering is gedaan, is de opgewekte energie volledig gratis. Ook zijn er tegenwoordig mogelijkheden om zonnepanelen te financiëren, waardoor direct bespaard wordt en een deel van de besparing gebruikt wordt om rente en aflossen te betalen.

 

 

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen, ook wel fotovaltaïsche cellen genoemd, die in een serie geschakeld zijn. Elke cel produceert elektriciteit uit licht van de zon. Door de schakeling van de panelen kan een grote hoeveelheid elektriciteit worden opgewekt. De efficientie van panelen is wisselent. Dit heeft te maken met een groot aantal factoren, zoals het klimaat of de richting van de panelen. PV installaties (de technische benaming van zonnepanelen) produceren gelijkstroom. Er wordt een inverter (omvormer) gebruikt om deze gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, zodat het aangesloten kan worden op het elektriciteitsnet.

s

Experience Center

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Maak dan een afspraak in ons Experience Center

Afspraak maken

Webshop

Wilt u direct groene producten, zoals LED Lampen of Zonnepanelen, bestellen? Dan kunt altijd terecht in onze webshop.

Bezoek de webshop

Meer over de producten van Green Recovery