Kan een storm kwaad voor zonnepanelen?

Kan een zware storm ervoor zorgen dat mijn zonnepanelen verplaatsen of van het dak waaien?

Bij het geven van een advies voor een pv-systeem krijgen wij veel vragen van particulieren en bedrijven over de garanties, de levensduur, de verwachte opbrengst en het onderhoud. Echter wordt er nooit een vraag gesteld over de montage en dan voornamelijk wat kan er gebeuren bij een zware storm. Niet geheel onbelangrijk denken wij zo aangezien er vandaag, 28 oktober 2013 de zwaarste storm sinds 6,5 jaar over ons land trekt met rukwinden tot wel 130Km/h.

De reden dat wij van Green Recovery dit artikel schrijven is dat wij het er dit weekend over gehad hebben en wij ondanks alle zekerheden toch altijd een beetje nerveus zijn bij dit soort natuurgeweld. Doorgaans zijn er 2 typen montage, de montage op een schuin dak en de montage op een plat dak. De montage op schuin dak zijn voornamelijk installaties op een pannendak. Natuurlijk zijn er af en toe ook montages op een felsdak, of een golfplaten dak. Bij de montage van een pannendak worden de panelen bevestigd aan een montage rails, en dit wordt weer gemonteerd op dakhaken, de dakhaken worden achter de panlat getrokken en zitten zeer stevig vast. Bij windsnelheden van meer dan 80Km/h is het goed mogelijk dat de dakpannen wegwaaien, de panelen zitten zo vast gemonteerd door de dakhaak dat het in principe bij snelheden tot wel 150Km/h (Orkaan) zou moeten blijven zitten. Daarnaast zijn veel gezinswoningen redelijk goed beschut.

Bij een plat dak wordt vaker gedacht dat het makkelijk weg kan waaien, logisch want met een plat dak systeem worden de panelen op consoles gemonteerd maar zullen de consoles niet op het dak geschroefd worden. Door middel van ballast en het dicht maken van de constructie (zie foto) zorgt men ervoor dat de wind niet onder de panelen kan slaan. De windsnelheid is vaak niet het probleem maar voor zowel de plat dak constructies als de schuin dak constructies is de stuwdruk per m2 het belangrijkste om rekening mee te houden. Doordat er rond een woning of bedrijfspand bij een storm vanuit verschillende posities winden kunnen circuleren kan het zijn dat de stuwdruk groot kan worden, het kan dan zijn dat de panelen als waren omhoog gezogen worden zoals met ook bij een windhoos kan zien. Indien met de panelen op een correct wijzen monteert moeten deze op hun plaats blijven ook bij een zeer zware storm.

Foto zonnepaneel Green Recovery pandak


Zonnepanelen Schuin dak Green Recovery hoog rendement Utrecht, Amersfoort, Leusden, Zeist, Soest

Foto’s zonnepanelen Green Recovery plat dak


Zonnepanelen Green Recovery plat dak constructie, Leusden, Utrecht, Zeist, Nijkerk, Barneveld, Soest

Zonnepanelen Green Recovery plat dak constructie ballast, Utrecht, Zeist, Bilthoven, Amersfoort, Leusden, Bunschoten

Wij raden bezitters van zonnepanelen op een (hoog) plat dak na een heftige storm een kleine inspectie uit te voeren of alles nog op z’n plaats ligt.

Mocht u meer vragen hebben over wind en stuwdruk bij zonnepanelen dan kunt u altijd contact met ons opnemen of langskomen op ons informatiecentrum in Den Dolder.

Green Recovery