Hoe bevorderlijk zijn collectieve inkoop acties van zonnepanelen door gemeentes.

Verlopen de collectieve inkoopacties van zonnepanelen op een eerlijke en goede manier

De laatste tijd horen we steeds meer kritiek op de grote collectieve inkoopacties van zonnepanelen die door gemeenten geïnitieerd worden. Wat houdt die aanhoudende kritiek nu precies in en hoe wordt de keuze voor een leverancier/installateur gemaakt?

Tegenwoordig zie je steeds vaker initiatieven van gemeentes waarin ze de inwoners stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen en door middel van een collectieve inkoop een bepaalde korting te regelen voor de bewoners. Theoretisch een hele goede gedachte, je zorgt er als gemeente voor dat je qua duurzaamheid stappen maakt en je promoot de werkgelegenheid binnen de regio. Er zijn verschillende factoren waar naar gekeken wordt als men een partij zoekt die het collectief gaat uitvoeren en de materialen levert. Zo wil zijn garanties, aftersales en de verschillende materialen bezig tevens zijn de solvabiliteit en de omzet van een bedrijf erg belangrijk voor de uiteindelijke keuze. Nu gaan er bij ons al verschillende alarmbellen rinkelen als ze diverse partijen vragen naar de omzet en zeker als ze een minimum omzet eisen van een partij. De omzet van een bedrijf zegt niets over de solvabiliteit, een bedrijf wat 1 miljoen omzet kan €400.000 verlies maken terwijl een bedrijf dat €400.000 wellicht €100.000 winst maakt, welk bedrijf is gezonder.

In een tender doen gemakkelijk 10 bedrijven mee maar uiteindelijk zal er maar 1 partij gekozen worden. De gemeente kijkt uiteindelijk naar de prijs, de prijs is doorslaggevend en dat is een zeer bedroevende ontwikkeling. U moet weten dat een zonnestroom installatie gemakkelijk 25 jaar op het dak van een woning kan liggen en dat er dus goede en betrouwbare materialen moeten worden gebruikt. Nu zijn de materialen vaak niet het probleem maar wel het bevestigen van de materialen. Omdat er vaak op prijs wordt geselecteerd zullen vele leveranciers/installateurs werken met flinterdunne marges. De winst op materialen is niets en ze moeten het hebben van de arbeid. Dit betekend dat er zoveel mogelijk zonnepanelen per dag gemonteerd moeten worden. Dit draagt vaak niet bij aan de kwaliteit en kan de nodige storingen met zich meebrengen. Bij een collectieve inkoop actie van zonnepanelen geïnitieerd door de gemeente moet er verder gekeken worden dan alleen de prijs. Belangrijke zaken zijn, waar kan met langs indien er vragen zijn, kunnen mensen ergens langskomen voor vragen indien men niet langs kan komen op de vaste informatie avond, en waar kan ik snel even naartoe rijden als er wat aan de hand is.

Dit zijn allerlei zaken waar momenteel door veel gemeente niet op wordt gelet echter is dat van essentieel belang. De professionele zonnestroom bedrijven beginnen zich hier tegen te zetten want voor deze prijzen is niet te werken als je kwaliteit en zekerheid wilt leveren.

zonnepanelen


Zonnepanelen collectieve inkoop showroom green recovery